Jak dobrze wybrać deskę do krojenia?

deski do krojenia bokono

Deski do krojenia to przybory niezbędne w każdej kuchni. Są wykorzystywane do krojenia, siekania czy rozbijania różnego rodzaju produktów spożywczych. Okazuje się, że wybór desek do krojenia jest większy niż się wielu osobom wydaje.

Deski szklane i bambusowe

Deski wykonane ze szkła hartowanego posiadają na ogół gumowe podkładki antypoślizgowe. Nie chłoną one zapachów i wody, a poza tym szybko schną. Jednak tępią noże i nietrudno jest je rozbić. Dużą popularnością cieszą się także deski wykonane z trawy bambusowej. Są one ekologiczne, gdyż bambus rośnie szybko i jest materiałem odnawialnym. Na uwagę zasługuje poza tym ich lekkość.

Deski drewniane i plastikowe

Drewniane deski do krojenia wykonywane są z drewna drzew liściastych. Deski tego rodzaju nie tępią noży. Jednak mają jednocześnie całkiem sporo wad – nie są higieniczne, chłoną wodę oraz zapachy.  Łatwo je zarysować czy zabrudzić, a przy tym nie nadają się do mycia w zmywarkach. W sklepach znaleźć można poza tym deski wykonane z tworzyw sztucznych, które są lekkie i tanie. Bez obaw można je myć w zmywarce, bo nie chłoną wody i zapachów.